Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

03.ПОЗНАВАНЕ ДРУГИТЕ

ЧОВЕКЪТ
Алтернативен линк


ПОЗНАВАНЕ ДРУГИТЕ








Ще знаете, че колкото познавате себе си, толкова ще познавате и другите хора. 69-17.

На себе си ще се учиш, а върху ближния ще прилагаш наученото. 147-104.



Как можете да разберете един човек? Това е мъчна работа. Преди всичко човек трябва да разбере себе си. Щом разбере себе си, той ще разбере и другите. Мъчно е, обаче, човек да разбере себе си. 52-376.



Какъв е човек, всичко е написано на него, но вие още не можете да си служите с тази наука. Само просветеният, разумният човек може да си служи с нея. Неразумният човек ще търси недостатъците на хората. 99-64.



Как ще познаем човека? - С окото си. Като го погледнете, ще разберете, достъпен ли е даден човек за вас; или не е достъпен. 68-151.



Както и да разглеждате човека, вие ще го познаете от части. За да познаете човека в истинския му вид, трябва да имате вътрешно зрение. Без него вие ще имате ограничено понятие за човека. 68-244.



Важно е, какво вие знаете за себе си. Ако някой ви обича, ще кажете, че ушите ви, носът ви, устата ви са красиви. Важно е, и като не обичате някого, да кажете, че очите му са красиви. 68-166.



Който не разбира, погледне към някого и казва: Отличен човек е този. Много неща може да допринесе той. - Лъжеш се. Погледни, очите му са кривогледи; носът, устата. - деформирани. Той трябва да работи много върху себе си, за да може да се очаква нещо от него. 30-185.



Не е лесно да изучаваш човек. Някога човек е дегизиран, не може да се познае. Външно човек изглежда един, а вътрешно друг. Външно, някой е сприхав, вътрешно е мек, деликатен. Трябва да имаш интуиция, за схванеш вътрешното му естество. 68-285.



Преди години, като правех френологически изследвания, срещнах един 70 годишен български войвода, строен човек, с благородни черти на лицето си, но ръцете му бяха ръце на престъпник. Аз му казах: Ако бях съдия, за престъпленията, които си извършил, щях да те осъдя на 20 години строг затвор. - Прав си, заслужавам това наказание. Не зная как ще се оправдавам пред Бога. Много престъпления съм извършил. Ще нося последствията на моите грехове и престъпления. Страшно е моето минало! 22-212.



За да не изпадне в погрешка, нужно е да развива наблюдателност, точност, безстрашие, да мери вярно, а после да си служи с външни пособия. Той трябва да схваща нещата правилно и каквото му се открие, да не се страхува. Човек не може да бъде астролог, френолог, хиромантик, ако не е чувствителен. Много неща познава той по линиите, по центровете, по влиянието на планетите, но много неща му се откриват при съприкосновението му с даден човек. Достатъчно е да пипне ръката му и ако е чувствителен, да каже много неща. 82-73.





НАГОРЕ